4 způsoby přípravy chutné a zdravé bramborové kaše

Foto: z veřejných zdrojů

Odrůda brambor, kterou při vaření použijete, ovlivňuje, jak výživná bude bramborová kaše.

Bramborová kaše je klasický pokrm, který lze připravit nejen chutně, ale i zdravě. Správný výběr odrůdy brambor, minimální množství oleje a přidání zeleniny nebo mléčných výrobků pomáhají zachovat vitaminy a zajistit jemnou strukturu. Uvádí to webový portál Health.

Výběr správných brambor

Odrůda brambor, kterou při vaření použijete, ovlivňuje výživnost bramborové kaše. Zde jsou nejoblíbenější odrůdy:

  • „Yukon Gold“ – tyto brambory mají přirozenou krémovou chuť. Bramborová kaše bude mít hladkou strukturu s menším množstvím másla nebo mléka. Jsou také bohaté na draslík a vitamin C.
  • Červené brambory – červené brambory mají vysoké množství antioxidantů. Sloučenina, která je zodpovědná za barvu brambor, je antioxidant zvaný antokyanin, který hraje roli při zdravém stárnutí a snižování rizika onemocnění.
  • batáty – jsou bohaté na antioxidanty zvané karotenoidy, stejně jako na vlákninu a vitamin C. Má přirozenou sladkost, takže k dosažení vyvážené chuti může být potřeba méně přidaných ingrediencí.

Snižte příjem mléčných výrobků

Tradiční bramborová kaše se připravuje s máslem, mlékem nebo smetanou, aby byla krémová. Pokud však chcete snížit množství nasycených tuků nebo kalorií v pokrmu, vyzkoušejte tento postup:

  1. Odstředěné mléko nebo rostlinné mléko – můžete ho použít místo běžného mléka.
  2. Řecký jogurt – obsahuje bílkoviny a má slanou chuť, takže může být dobrou náhradou zakysané smetany nebo smetanového sýra.

Místo másla můžete použít rostlinný tuk, například olivový olej, který může být prospěšný pro zdraví srdce.

Zeleninové doplňky

Květák vařený v páře se dobře kombinuje s bramborami, může pomoci snížit celkový obsah kalorií a přidat do pokrmu více vitaminu C, vitaminu K, kyseliny listové a vlákniny.

Pro začátek vyzkoušejte směs květáku a brambor v poměru 50/50 nebo ji obměňujte, dokud nedosáhnete požadované chuti a struktury.

Okořeňte to bylinkami

Sůl zvýrazňuje chuť brambor, ale její nadměrné používání může být pro některé lidi zdravotním problémem. Jedním ze způsobů, jak snížit příjem soli, je používat více čerstvých bylinek nebo koření.

Zejména ji můžete přidávat do bramborové kaše:

  • chilli paprička
  • paprika
  • oregano
  • tymián
  • rozmarýn
  • skořice nebo muškátový oříšek

Bylinky a koření lze do brambor přidat během hnětení nebo je posypat těsně před podáváním. Dodají jim chuť, barvu a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život