Foto: z otevřených zdrojů
Strava hraje důležitou roli pro vaše psychické zdraví
Dostatek spánku a pohybu je pro zlepšení nálady velmi prospěšný, ale důležitou roli pro vaše psychické zdraví může hrát i strava. Na webu Verywellhealth.com se dočtete o 8 potravinách, které byste měli zařadit do svého jídelníčku pro dobrou náladu.
1. Pstruh
Bylo prokázáno, že mnohé výživové výhody tučných ryb podporují dobrou náladu a mohou dokonce zmírňovat deprese. Vědci dokonce tvrdí, že pravidelná konzumace ryb může snížit pocity úzkosti a stresu.
2. čokoláda
Jedna studie zjistila, že konzumace potravin s vysokým obsahem kakaa může krátkodobě pomoci zlepšit náladu. Hořká čokoláda stimuluje produkci endorfinů, které pomáhají lidem cítit se šťastnější. Ovlivňuje také dopamin a serotonin, neurotransmitery podílející se na regulaci nálady.
Čokoláda je také přirozeným zdrojem hořčíku, minerálu, který hraje klíčovou roli při regulaci nálady.
3. Fermentované potraviny
Konzumace kvašených potravin, jako je kimči, kysané zelí a jogurt, je skvělým způsobem, jak zařadit probiotika do svého jídelníčku. Probiotika osidlují střeva a prokazatelně podporují zdraví trávicího traktu, imunitního systému a dokonce i dobrou náladu.
Některá živá probiotika mohou hrát roli v produkci a vstřebávání serotoninu, neurotransmiteru známého jako „hormon štěstí“.
4. Vaječné žloutky
Studie prokázaly, že nedostatek vitaminu D může negativně ovlivňovat náladu a je spojen s vyšším výskytem premenstruačního syndromu (PMS), sezónní afektivní poruchy, nespecifické poruchy nálady a velké depresivní poruchy.
Ačkoli jsou vaječné žloutky přirozeným zdrojem vitaminu D, pokud vám vejce nechutnají, můžete zvolit i jiné potraviny, například lososa a mléko.
5. Ořechy
V jedné studii, které se zúčastnilo více než 15 000 lidí po dobu 10 let, byla mírná konzumace ořechů spojena s 23% snížením rizika deprese.
6. Kuře
Konzumace libového kuřecího masa dodá tělu vitamíny B6 a B12, které pomáhají udržovat dobrou náladu. Vitamin B6 podporuje tvorbu serotoninu, zatímco vitamin B12 se podílí na tvorbě dopaminu, což jsou dva faktory, které regulují náladu.
Kuřecí maso navíc obsahuje aminokyselinu tryptofan. Studie ukázaly, že strava s nízkým obsahem tryptofanu může způsobovat deprese, a užívání tryptofanu může být důležité pro osoby se sklonem k depresím.
7. Ústřice
Ústřice jsou víc než jen afrodiziakum. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny DHA a zinek a mohou vám také pomoci cítit se dobře. Nedostatek zinku je spojován s rozvojem deprese a úzkosti. Užívání tohoto minerálu může v některých případech zlepšit vaši náladu.
8. Šafrán
Příznivé vlastnosti šafránu jako antidepresiva jsou dobře známy a tvrdí se, že v některých případech je užívání tohoto koření účinnější než placebo a přinejmenším rovnocenné terapeutickým dávkám některých antidepresiv.
