Foto: z veřejných zdrojů
Sardinky i tuňák jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, i když v různém množství.
Sardinky a tuňák se doporučují ke konzumaci, protože jsou zdrojem kvalitních bílkovin a srdci prospěšných omega-3 mastných kyselin.
Údaje o výživové hodnotě
Jak uvádí výživová poradkyně Carina Tolentino, 100gramová porce konzervovaných sardinek ve srovnání se stejnou porcí tuňáka konzervovaného v oleji obsahuje:
Sardinky / tuňák
- kalorií: 208 / 198;
- bílkoviny: 24,6 g / 29,1 g;
- celkový obsah tuku: 11,4 g / 8,2 g;
- omega-3: 982 mg / 128 mg.
Jak napsal Verywellhealth, na omega-3 mastné kyseliny jsou bohatší sardinky. Ačkoli je tuňák považován za dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin (128 mg na porci), sardinky obsahují v ekvivalentní porci podstatně více omega-3: 982 mg.
Omega-3 mastné kyseliny patří mezi hlavní lipidy prospěšné pro srdce a mozek, které se v těchto rybách nacházejí. Mnohá zdravotní doporučení zdůrazňují význam omega-3 mastných kyselin pro zdraví kardiovaskulárního a nervového systému. Mezi prospěšné účinky mohou patřit např:
- Zlepšení lipidového profilu;
- snížení rizika arytmií (poruch srdečního rytmu);
- potenciální ochrana proti zánětům, kardiovaskulárním a neurologickým onemocněním.
Další tuňák bohatý na bílkoviny. A obecně platí, že obě ryby obsahují potřebné dávky bílkovin, ale tuňák předčí sardinky asi o 4,5 gramu bílkovin navíc na porci.
Bílkoviny jsou nezbytné prakticky pro všechny procesy v těle. Většina ryb, včetně sardinek a tuňáka, je považována za kvalitní zdroj bílkovin, protože obsahuje kompletní bílkoviny. Kompletní bílkoviny obsahují všech 9 aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit samo.
