Odborník na výživu nám řekl, kde je více omega-3 a bílkovin, v sardinkách nebo tuňákovi.

Foto: z veřejných zdrojů

Sardinky i tuňák jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, i když v různém množství.

Sardinky a tuňák se doporučují ke konzumaci, protože jsou zdrojem kvalitních bílkovin a srdci prospěšných omega-3 mastných kyselin.

Údaje o výživové hodnotě

Jak uvádí výživová poradkyně Carina Tolentino, 100gramová porce konzervovaných sardinek ve srovnání se stejnou porcí tuňáka konzervovaného v oleji obsahuje:

Sardinky / tuňák

  • kalorií: 208 / 198;
  • bílkoviny: 24,6 g / 29,1 g;
  • celkový obsah tuku: 11,4 g / 8,2 g;
  • omega-3: 982 mg / 128 mg.

Jak napsal Verywellhealth, na omega-3 mastné kyseliny jsou bohatší sardinky. Ačkoli je tuňák považován za dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin (128 mg na porci), sardinky obsahují v ekvivalentní porci podstatně více omega-3: 982 mg.

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi hlavní lipidy prospěšné pro srdce a mozek, které se v těchto rybách nacházejí. Mnohá zdravotní doporučení zdůrazňují význam omega-3 mastných kyselin pro zdraví kardiovaskulárního a nervového systému. Mezi prospěšné účinky mohou patřit např:

  1. Zlepšení lipidového profilu;
  2. snížení rizika arytmií (poruch srdečního rytmu);
  3. potenciální ochrana proti zánětům, kardiovaskulárním a neurologickým onemocněním.

Další tuňák bohatý na bílkoviny. A obecně platí, že obě ryby obsahují potřebné dávky bílkovin, ale tuňák předčí sardinky asi o 4,5 gramu bílkovin navíc na porci.

Bílkoviny jsou nezbytné prakticky pro všechny procesy v těle. Většina ryb, včetně sardinek a tuňáka, je považována za kvalitní zdroj bílkovin, protože obsahuje kompletní bílkoviny. Kompletní bílkoviny obsahují všech 9 aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit samo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život