Foto: z otevřených zdrojů
Jednoduchý recept, který snadno zapadá do nové vlny zdravé gastronomie.
Tvarohové koláče jsou klasikou, kterou si Ukrajinci zvykli představovat sladkou, měkkou a smaženou na pánvi. Rok 2025 však diktuje nové gastronomické trendy: minimum oleje, maximum chuti a textury.
Proto internet dobyl recept foodblogera Petrose Maounatzise, který nabídl vlastní verzi – slané cheesecaky s fetou a bylinkami, pečené v aerogrilu. Bez jediné kapky oleje a nečistot v kuchyni jsou hotové za 15 minut a hlavně mají tu křupavou, „sluníčkovou“ zlatavou barvu, které se obvykle dosahuje jen při smažení.
Recept
Složení:
- feta 300 g
- ricotta (nebo podobný měkký sýr) 100 g
- vejce 1 ks.
- nasekaná petrželka 1 polévková lžíce
- máta 1 polévková lžíce
- černý pepř
- mouka
- strouhanka
Příprava
- Fetu a ricottu rozmačkejte vidličkou dohladka.
- Přidejte vejce, bylinky a černý pepř. Pokud je směs příliš měkká, přidejte trochu mouky, stačí 1-2 lžíce.
- Vytvořte malé kuličky nebo mini sýrové koláčky.
- Namočte je do strouhanky, abyste vytvořili křupavou kůrku.
- Vložte do koše vzduchového grilu.
- Pečte při 180 °C asi 12-15 minut, dokud cheesecaky nezezlátnou.
Servírování
- na velkém talíři spolu s plátky citronu;
- přidejte studenou omáčku z jogurtu, okurky a česneku;
- ozdobte čerstvou mátou nebo mikrozeleninou;
- sklenka chladné minerální vody s ledem a lístkem bazalky je dokonalým doplňkem.
Jedná se o jednoduchý recept, který snadno zapadá do nové vlny zdravé gastronomie. Slané tvarohové koláče ze vzdušného grilu jsou o lehkosti, přátelích a právě oné řecké bezstarostnosti.
