4 kuchaři se ptali, jak uvařit vejce s tekutým žloutkem: všichni odpověděli stejně.

Foto: z veřejných zdrojů

Pokud vaříte vejce i o 1-2 minuty déle – výsledek bude zkažený.

Pokud chcete uvařit vejce na měkko, měli byste vědět, že i 1-2 minuty varu navíc výsledek zkazí. Proto je důležité zjistit, jak dlouho byste měli vejce vařit. Píše o tom časopis Express.

Novinář se na to zeptal čtyř šéfkuchařů a všichni odpověděli stejně: pro uvaření vejce na měkko je ideální doba 6 minut.

„Mohu s jistotou říci, že dokonalé vařené vejce závisí na tom, co chcete: řídké, měkké nebo tvrdé. Chcete-li získat vejce s krémovým tekutým žloutkem, doporučuji vložit ho na 6 minut do mírně vroucí vody a poté ihned na 2-3 minuty do ledové lázně, aby se vaření zastavilo. Pro středně uvařené vařte 8 minut a pro úplně natvrdo vařte asi 10-11 minut,“ vysvětlil autor receptu a zakladatel The Cooking Foodie David David Davidoff.

Podělil se také o několik dalších tipů:

  • vařte vejce při pokojové teplotě, abyste zabránili jejich prasknutí;
  • ponořte je opatrně do vroucí (ne studené) vody;
  • po vaření vždy použijte ledovou lázeň – to je tajemství snadného čištění.

Herman Chan, který sdílí své recepty na Instagramu, potvrdil, že k dosažení dokonale uvařeného vejce s tekutým žloutkem je třeba vařit ho 6 minut, a to od okamžiku, kdy voda začne vřít.

„Zatímco se vejce vaří, voda by se měla vařit na mírném ohni. Po uvaření je třeba vejce přenést do ledové lázně, aby se proces vaření zastavil,“ uvedl.

Herman také doporučil přidat do vody lžíci octa, aby se vejce lépe loupala.

Alison Mairet, která vede kuchařský blog MealInspired, uvedla, že vejce by se měla vařit 6 minut, pokud chcete mít žloutek tekutý, 8 minut, pokud chcete mít vejce středně propečená, a 12 minut, pokud je chcete mít uvařená natvrdo.

„Pokud chci vejce s tekutým žloutkem, budu je vařit na mírném ohni přesně 6 minut. Nejlepší doba pro vejce se středně propečeným žloutkem, jako je krém, je 8 minut. Pro zcela natvrdo uvařená vejce nastavím časovač na 11 minut, čímž dosáhnu pevného, ale ne „křídového“ žloutku. Ihned po uvaření vkládám vejce alespoň na 5 minut do ledové lázně; tím se zastaví proces vaření, zabrání se vzniku šedozeleného kruhu kolem žloutku a vejce se mnohem lépe loupou,“ vysvětlil šéfkuchař a odborník na bezpečnost potravin Mark McShane.

Objevily se však i další tipy, jak uvařit vejce s řídkým žloutkem. Například Henry O’Connor, tvůrce britské značky Better Eggs, k tomu řekl následující:

„Vejce vložte do hrnce, zalijte je studenou vodou, přidejte špetku soli a vše přiveďte k plnému varu. Jakmile si budete jisti, že se vejce vaří – vypněte oheň, přikryjte pokličkou a nechte 1 minutu vařit. Tento rychlý odpočinek vám zajistí měkký a jemný výsledek, aniž by se rozvařila. Poté jednoduše rozbijte nádobu a pochutnejte si.“

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život