Co neužívat současně s vitaminem D: odborník jmenuje 4 nežádoucí doplňky stravy

Foto: z otevřených zdrojů

Abyste se vyhnuli zdravotním rizikům, měli byste se o užívání různých vitaminů a mikroživin poradit se svým lékařem.

Pokud užíváte vitamin D k léčbě nebo prevenci jeho nedostatku, je důležité vědět, že některé doplňky stravy mohou ovlivnit vstřebávání a účinnost této látky. Píše o tom portál Health.

Publikace jmenuje 4 doplňky stravy, které by se neměly kombinovat s vitaminem D.

1. Hořčík

Podle studie publikované v ScienceDirect může nadbytek hořčíku narušit rovnováhu vápníku v těle.

„Pokud užíváte doplňky stravy s hořčíkem, vitaminem D a vápníkem, zkuste příjem hořčíku a vápníku o několik hodin odložit, abyste se vyhnuli soutěži o vstřebávání,“ radí mluvčí Akademie výživy a dietetiky Teresa Gentile.

Doporučuje také zvážit doplnění hořčíku z potravin, zejména jíst více zelené listové zeleniny, ořechů, semen, celozrnných výrobků a fazolí.

2. Vápník

Studie publikovaná na stránkách MDPI zjistila, že souběžná suplementace vápníkem a vitaminem D může být prospěšná pro zdraví kostí. Velmi vysoké dávky vápníku však mohou nepříznivě ovlivnit metabolismus vitaminu D a dalších živin.

Odborník říká: Pokud potřebujete užívat vysoké dávky vápníku, může zkrácení intervalů mezi užíváním doplňků vitaminu D a vápníku pomoci neutralizovat případné účinky na metabolismus vitaminu D.

3. Vitamin K

Studie publikovaná na Wiley Online Library ukazuje, že nerovnováha mezi příjmem doplňkového vitaminu D a vitaminu K může vést k nadměrnému ukládání vápníku v cévní tkáni namísto v kostech. To může časem způsobit stavy, jako je ateroskleróza (postupné zahušťování nebo tvrdnutí tepen), které následně hrozí srdečním infarktem nebo mrtvicí.

Abyste se těmto účinkům vyhnuli, měli byste volit správné koncentrace vitaminu K2 a vitaminu D. Před jejich zařazením do denního režimu doporučuje odborník konzultaci s lékařem.

4. Vitamin A

Nadměrné množství vitaminu A může znehodnotit přínosy doplňkového příjmu vitaminu D.

„Protože vitamín A i vitamín D jsou rozpustné v tucích, mají společné cesty vstřebávání a soutěží o stejné receptory, které ovlivňují metabolismus vápníku,“ vysvětlil Gentile.

Podle ní byste se neměli vzdávat těchto vitaminů ani jednoho z nich, stačí jejich správné množství – bez nadbytku. Doporučuje také konzumovat vitamin A přirozeně z mrkve, sladkých brambor, špenátu, kapusty, které obsahují betakaroten, jenž se na vitamin A přeměňuje pouze v případě potřeby.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život