Olivový olej vs. avokádový olej: odborníci na výživu vysvětlují, který je zdravější

Foto: z otevřených zdrojů

Oba oleje jsou zdrojem zdraví prospěšných mononenasycených tuků.

Olivový olej je již mnoho let jednou z hlavních složek středomořské stravy, která je zdravá pro srdce, spolu s libovými bílkovinami, ovocem, zeleninou, ořechy a celozrnnými výrobky. Olivový olej je navíc považován za natolik zdravý, že ho někteří lidé konzumují samotný, aniž by ho přidávali do pokrmů. V posledních letech se však na trh dostává avokádový olej, a tak nám Prevence prozradila, který z nich je zdravější.

Olivový olej vs. avokádový olej: nutriční vlastnosti

„Oba oleje jsou zdrojem pro srdce zdravých mononenasycených tuků neboli MUFA,“ ujistila registrovaná dietoložka Lauren Manakerová.

Podle ní je konzumace těchto tuků spojena se zlepšením kardiovaskulárního zdraví, snížením zánětů a lepší hladinou cholesterolu.

Elana Bodnerová, odbornice na výživu v oblasti funkční medicíny v New Yorku, mezitím dodává, že oba oleje jsou také bohaté na antioxidanty, jako jsou polyfenoly, lutein, beta-karoten a vitaminy E a K.

„Tyto živiny jsou důležité pro zdraví očí a kůže, funkci imunitního systému a srážlivost krve a mají i další zdraví prospěšné účinky,“ uvádí se v materiálu.

Rozdíl mezi olivovým a avokádovým olejem

Podle odborníků mají oba oleje několik rozdílů.

„Olivový olej, zejména extra panenský olivový olej, obsahuje polyfenoly, silné antioxidanty s protizánětlivými účinky, které mají širokou škálu zdravotních přínosů, od ochrany kardiovaskulárního systému až po optimalizaci střevního mikrobiomu a zlepšení kognitivních funkcí,“ zdůraznila odbornice na výživu a onkologii Natalie Ledesma.

Také studie dokonce spojují konzumaci olivového oleje se sníženým rizikem demence.

Zároveň avokádový olej obsahuje o něco více polynenasycených tuků a lépe podporuje vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, ujišťuje Bodner.

Hlavní rozdíl mezi oběma oleji však může spočívat v tom, že o olivovém oleji toho víme mnohem více, protože v posledních desetiletích proběhly tisíce studií o tomto produktu, zatímco výzkum avokádového oleje je novější.

„Dosavadní využití avokádového oleje ve vědecké literatuře je omezené, i když slibné,“ poznamenal Lesdesma.

V jakém oleji je nejlepší smažit?

Odborníci na výživu tvrdí, že olivový olej upřednostňují pro vaření na nízké teplotě, smažení a přelévání vařených jídel, jako jsou těstoviny a zelenina.

„Avokádový olej preferuji pro smažení, pečení nebo grilování kuřecího masa a steaků a pro použití při pečení,“ dodal Bodner.

Co se týče chuti, oba oleje mají dobrou chuť, avšak každý jiným způsobem. Olivový olej má výraznější, ovocnou nebo pepřovou chuť, zatímco avokádový olej je jemnější a neutrálnější, s lehkou máslovou chutí, což je často výhodou, zdůrazňuje odborník na výživu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život