Foto: z otevřených zdrojů
Obvykle se podává se smaženými lesními houbami a domácími vepřovými kůžemi.
Huculský banoš je tradiční jídlo z karpatské vysočiny, které se připravuje z kukuřičné mouky s tučnou zakysanou smetanou. Obvykle se podává se smaženými lesními houbami a domácími škvarky. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku foodblogera Alexe Mila.
Galicijský banoš s houbami a šalotkou
Složení:
- kukuřičná krupice – 90 g (středně mletá)
- mléko – 250 g
- zakysaná smetana – 250 g (20%)
- máslo – 20 g
- špetka soli
- cukr – 0,5 lžičky
- šalvěj (množství podle potřeby)
na houbovou omáčku:
- sušené hříbky – 40 g
- smetana – 100 ml
- cibule – 1 ks
- rostlinný olej – 10 g
- mouka – 1 polévková lžíce
- houbová voda – 200 ml
Příprava
- Do hrnce nalijte mléko, zakysanou smetanu, přidejte máslo, sůl a cukr. Promíchejte a přiveďte k varu. Po částech přisypávejte kukuřičnou krupici a pravidelně míchejte.
- Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezíská konzistenci měkké plastelíny. Ochutnejte, zda je krupice uvařená – pokud ne, přidejte ještě trochu mléka a vařte ještě několik minut. V průměru byste měli vařit 8-10 minut.
- Houby zalijte vroucí vodou a vařte 15-20 minut. Na oleji 4 min. smažte cibuli, přidejte houby, zalijte smetanou, osolte a opepřete. Dusíme 5-7 min.
- Vodu z hub smícháme s moukou, nalijeme do pánve a na mírném ohni dusíme, dokud houby nezměknou.
- Bůček nakrájejte na malé kostičky a osmažte do křupava. Bánoše podávejte s vydatným pokapáním houbovou omáčkou a posypané šalotkou.
