Pravý huculský banoš s houbami a šalotkou: snadno připravíte doma

Foto: z otevřených zdrojů

Obvykle se podává se smaženými lesními houbami a domácími vepřovými kůžemi.

Huculský banoš je tradiční jídlo z karpatské vysočiny, které se připravuje z kukuřičné mouky s tučnou zakysanou smetanou. Obvykle se podává se smaženými lesními houbami a domácími škvarky. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku foodblogera Alexe Mila.

Galicijský banoš s houbami a šalotkou

Složení:

  • kukuřičná krupice – 90 g (středně mletá)
  • mléko – 250 g
  • zakysaná smetana – 250 g (20%)
  • máslo – 20 g
  • špetka soli
  • cukr – 0,5 lžičky
  • šalvěj (množství podle potřeby)

na houbovou omáčku:

  • sušené hříbky – 40 g
  • smetana – 100 ml
  • cibule – 1 ks
  • rostlinný olej – 10 g
  • mouka – 1 polévková lžíce
  • houbová voda – 200 ml

Příprava

  1. Do hrnce nalijte mléko, zakysanou smetanu, přidejte máslo, sůl a cukr. Promíchejte a přiveďte k varu. Po částech přisypávejte kukuřičnou krupici a pravidelně míchejte.
  2. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezíská konzistenci měkké plastelíny. Ochutnejte, zda je krupice uvařená – pokud ne, přidejte ještě trochu mléka a vařte ještě několik minut. V průměru byste měli vařit 8-10 minut.
  3. Houby zalijte vroucí vodou a vařte 15-20 minut. Na oleji 4 min. smažte cibuli, přidejte houby, zalijte smetanou, osolte a opepřete. Dusíme 5-7 min.
  4. Vodu z hub smícháme s moukou, nalijeme do pánve a na mírném ohni dusíme, dokud houby nezměknou.
  5. Bůček nakrájejte na malé kostičky a osmažte do křupava. Bánoše podávejte s vydatným pokapáním houbovou omáčkou a posypané šalotkou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život