Foto: z otevřených zdrojů
Datle mají nižší glykemický index, takže mohou být pro hladinu cukru v krvi zdravější než fíky.
Fíky a datle jsou si v mnoha ohledech podobné, pokud jde o obsah cukru, vlákniny a základních živin. Existují však drobné rozdíly v jejich výživové hodnotě, které určují, které sušené ovoce je pro vaše zdraví vhodnější, píše server verywellhealth.com.
Fíky jsou o něco zdravější pro zdraví střev
Fíky i datle mohou být díky obsahu vlákniny prospěšné pro zdraví střev. Při porovnávání obou potravin je však klíčová vláknina, kterou fíky obsahují téměř 10 gramů na 100 gramů oproti 8 gramům v datlích.
Fíky obsahují jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu, která různými způsoby napomáhá trávení. Studie ukazují, že nerozpustná vláknina zvětšuje objem a podporuje efektivní pohyb potravy trávicím traktem, zatímco rozpustná vláknina vyživuje prospěšné střevní bakterie a podporuje produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, které mají protizánětlivé účinky v celém těle.
Datle mohou být zdravější pro hladinu cukru v krvi
100gramová porce fíků obsahuje přibližně 64 gramů sacharidů, z toho 48 gramů přírodního cukru. Datle mají sacharidů více – 75 gramů, z toho asi 63 gramů cukru.
Navzdory vyššímu obsahu cukru se glykemický index (GI) datlí obecně pohybuje od nízkého po střední, obvykle mezi 35 a 55 v závislosti na odrůdě a zralosti. Studie provedené na zdravých dospělých osobách i na osobách s diabetem 2. typu ukazují, že datle nezpůsobují po jejich konzumaci zvýšení hladiny glukózy v krvi.
Fíky mají naopak GI o něco vyšší. Sušené fíky mají obvykle střední GI 51 až 61, což znamená, že mohou zvýšit hladinu cukru v krvi rychleji než většina běžných druhů datlí.
Obě jsou bohaté na antioxidanty a mikroživiny.
Datle jsou obzvláště bohaté na polyfenoly, antioxidanty známé svou schopností bojovat proti zánětům a oxidačnímu stresu. Tyto sloučeniny mohou hrát roli také v oblasti zdraví srdce, imunity a zdravého stárnutí.
Fíky jsou také bohaté na antioxidanty, včetně flavonoidů a karotenoidů, ale jejich hlavní síla spočívá v minerálním složení. Obsahuje více vápníku, hořčíku a draslíku než datle. Studie ukazují, že tato kombinace podporuje silné kosti, zdravou funkci svalů a celkové zdraví kardiovaskulárního systému.
Fíky také obsahují více železa než datle: asi 2 gramy v jedné porci oproti 1 gramu v datlích. Ačkoli je tento rozdíl malý, mohou být fíky užitečnou potravinou pro udržení zdraví krve a prevenci nedostatku železa, zejména pokud jsou konzumovány spolu s dalšími potravinami bohatými na železo.
