Foto: z veřejných zdrojů
Měkké, voňavé, s jemným krémem uvnitř – takové koblihy se doslova rozplývají v ústech.
V chladném ročním období potřebujeme teplo, útulnost a voňavé dezerty, které přinášejí skutečné chuťové hody. Pokud zbožňujete kombinaci jemného těsta a dýňové chuti, stanou se tyto vzdušné koblihy vaším novým favoritem. Blogerka annasimiachko se s vámi podělí o recept, který snadno zopakujete doma a překvapíte jím přátele i rodinu a který je fantastický k vašemu oblíbenému šálku čaje.
Recept
Složení
Těsto
- Mléko 120 ml
- Dýňové pyré 120 g
- Cukr 60 g
- Skořice 1 lžička
- Pomerančová kůra
- Sůl
- Čerstvé droždí 25 g
- Vejce 1 ks.
- Žloutky 2 ks
- Mouka 430 g mouky
- Máslo 50 g
- Koňak nebo jiný alkohol 20 ml
Smetana
- Dýňové pyré 200 g
- Žloutky 3 ks
- Vejce 1 ks.
- Cukr 40 g
- Mléko 300 ml
- Vanilkový cukr 1 sáček
- Skořice 1 lžička
- Máslo 60 g
- Bílá čokoláda 1 tabulka
- Kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Smažení
Vaření
- Dýňové pyré: Předehřejte troubu na 170 °C.
- Zabalte plátky dýně do alobalu a pečte 40-50 minut, dokud nezměknou.
- Vyšlehejte mixérem do hladka.
- Těsto: Do teplého mléka přidejte cukr, skořici, špetku soli, dýňové pyré, nastrouhanou pomerančovou kůru a droždí. Promíchejte.
- Přidejte brandy, prosejte mouku a vypracujte těsto. Těsto bude zpočátku lepkavé, ale později se stane pružným.
- Nakonec přidejte máslo.
- Těsto přikryjte a nechte 1-1,5 hodiny kynout.
- Tvarování koblih: Těsto rozdělte na 50g kuličky.
- Položte je na pergamen a nechte ještě 40 minut kynout.
- Krém: Žloutky, vejce, cukr, vanilkový cukr, škrob, dýňové pyré a skořici vyšleháme.
- Přilijeme horké mléko a postavíme na oheň, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
- Odstavte z ohně, přidejte máslo a bílou čokoládu.
- Dobře promíchejte a dejte na 3-4 hodiny do chladničky.
- Smažení a podávání: Rostlinný olej rozehřejte na mírném ohni.
- Koblihy smažte 2-3 minuty z každé strany dozlatova.
- Namočte je do směsi cukru a skořice.
- Naplňte vychladlým krémem.
Tipy
- Použijte teploměr na olej, aby koblihy nebyly příliš mastné.
- Pomocí cukrářského sáčku naplňte koblihy rovnoměrně krémem.
- Pro výraznější chuť přidejte do těsta trochu vanilkové esence.
Měkké, voňavé, s jemným krémem uvnitř – takové koblihy se doslova rozplývají v ústech. A díky dýni jsou nejen chutné, ale také podzimně útulné. Podávejte je s horkým čajem nebo kávou a vychutnejte si chvíle tepla a chuti.
Tento recept jistě osloví ty, kteří ocení pečivo s jasnou chutí a jemnou strukturou. Dýně není nikdy dost a tyto koblihy jsou ideální pochoutkou pro celou rodinu.
