Foto: z veřejných zdrojů
Nedostatek ranního jídla ovlivňuje stresové hormony a metabolismus
Vynechání snídaně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku. Nedostatek ranního jídla ovlivňuje stresové hormony a metabolismus, což může negativně ovlivnit činnost srdce a cév. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na webové stránky Dobře jíst.
Jak vynechávání snídaně způsobuje vysoký krevní tlak
Může dojít k zánětu a přetížení srdce.
Časopis International Journal of Hypertension uvádí, že vynechání snídaně může u dospělých mírně zvýšit krevní tlak. Je také spojeno s vysokou hladinou zánětlivých markerů, jako je C-reaktivní protein a acetylglykoprotein, které jsou spojeny se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem.
Chronický zánět může poškozovat cévy a přispívat ke vzniku vysokého krevního tlaku (hypertenze).
Důsledky vynechávání snídaně se mohou projevit i v raném věku.
Silný pocit hladu
Vynechání snídaně může způsobit silnější pocit hladu a přejídání později odpoledne. Když vynecháte snídani, začínáte den s pocitem nevolnosti.
Hormony hladu se zvýší, hladina cukru v krvi klesne a do oběda vaše tělo sáhne po rychlých a méně výživných jídlech.
Nedostává se vám živin
Vyvážená snídaně je jednou z nejlepších příležitostí, jak získat klíčové živiny, jako je draslík, hořčík a vápník, které pomáhají regulovat krevní tlak.
Co dělat, abyste předešli prudkému zvýšení krevního tlaku?
Zaměřte se na kombinaci bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a potravin bohatých na draslík, abyste si udrželi stabilní krevní tlak a hladinu cukru v krvi po celý den. Zde je několik užitečných nápadů:
- Miska ovesných vloček s ovocem, ořechy nebo semínky a skořicí.
- míchaná směs s tofu a špenátem
- celozrnný toast s avokádem a pošírovaným vejcem
- koktejl ze špenátu, banánu, bobulí a lněných semínek
Zde je několik dalších častých důvodů, proč ráno věnovat pozornost:
- Snídaně s vysokým obsahem sodíku – polotovary mohou často najednou poskytnout více než polovinu denní dávky sodíku a zvýšit krevní tlak.
- špatný spánek – nepravidelný spánek je spojen se zvýšeným krevním tlakem a aktivitou sympatického nervového systému, což může časem zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
